10-08-2015 09:55 | Door: Thijs ten Brinck

Het Canadese Pure Energy Minerals is van plan om op een energie-efficiënte manier lithium te winnen. Het bedrijf bouwt op drie uur rijden van de nieuwe giga-accufabriek van Tesla.

Het mijnbouwbedrijf Pure Energy Minerals wil in de Amerikaanse staat Nevada lithium winnen met behulp van aardwarmte. Lithium is een belangrijkste grondstof in de productie van veel accu’s, onder andere die van Tesla.

Op de locatie Clayton Valley, Nevada, is het metaal lithium als lithiumzouten aanwezig in de bodem, op 150 tot 400 meter diepte. Pure Energy zal deze zouten ondergronds oplossen in water en oppompen als een pekel. De warmte, die in de regio ook volop aanwezig is in de bodem, wordt gebruikt om de pekel in te dampen.

Gigafabriek Tesla

Lithium wordt vooral veel in Zuid-Amerika veel gewonnen. Daar wordt zonnewarmte gebruikt om het water uit de lithiumpekel te verdampen. Pure Energy Minerals denkt met het op aardwarmte gebaseerde proces de productiesnelheid te kunnen verhogen. Naast lithium zal de mijn ook kalium en magnesium produceren.

De geplande Clayton Valley-mijn van Pure Energy komt dichtbij de enige andere actieve lithiummijn in Noord-Amerika. Ook de enorme fabriek waarin Tesla lithiumaccu’s voor zijn auto’s en energieopslagsystemen gaat produceren, wordt gebouwd op slechts enkele uren rijden van de nieuwe mijn.

Met het Amerikaanse onderzoeksinstituut SRI International onderzoekt het mijnbouwbedrijf nieuwe, meer kosteneffectieve methoden om het lithium uit de zoutoplossing te onttrekken.

Bron: Pure Energy, ThinkGeo | Foto: Farhan Chawla, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)