10-08-2015 12:11 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse biochemie- en voedingsconcern Corbion gaat met het Franse biotechbedrijf Medincell een samenwerking aan voor de productie van biopolymeren voor gecontroleerde medicijnafgifte.

Medincell en Corbion hebben samen het bedrijf CM Biomaterials opgericht en zijn beiden voor 50 procent eigenaar. Binnen de joint venture is Corbion verantwoordelijk voor de levering van bioplastics op basis van polymelkzuur (PLA). Medincell regelt de ontwikkeling en licenties van de vernieuwende medicijnen.

“Corbion en Medincell werken al sinds 2010 samen aan de optimalisatie van medicijnafgifte”, zegt Marco Bootz van Corbion. “Dit heeft geresulteerd in de oprichting van CM Biomaterials, waarmee we onze positie in de wereld van medische biomaterialen verder versterken.”

Medicijndosering

Medincell heeft een technologie ontwikkeld waarmee het de werkzame stoffen in medicijnen gefaseerd af kan geven in het lichaam. Dankzij de biologisch afbreekbare omhulling hoeft een patiënt nog maar één pil per dag, week of zelfs maand te slikken.

Dat maakt het voor een patiënt eenvoudiger om een behandeling vol te houden, en scheelt voor de producenten productie- en transportkosten.

Corbion zal het biobased materiaal produceren in zijn fabrieken in de Verenigde Staten en Nederland. Medincell heeft productie- en ontwikkellocaties in Frankrijk en de Verengide Staten. De joint venture CM Biomaterials wordt gevestigd in Nederland.

Bron: Medincell, Corbion | Foto: Jamie, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)