12-08-2015 07:38 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Geltech Solutions levert producten die natuurbranden blussen en voorkomen dat de brandhaarden zich verder uitbreiden. Het product is geschikt voor blusvliegtuigen.

Het poeder van Geltech, FireIce genaamd, vormt als het gemengd wordt met water een dikke, vlamwerende gel.

Het chemische product is te gebruiken in kleine brandblussers, maar ook in grote blusvliegtuigen. FireIce is dit seizoen al gebruikt bij meer dan honderd bosbranden in de Verenigde Staten en Canada. Volgens het bedrijf tot grote tevredenheid van de brandweermensen.

“Onze teams werken nauw samen met de brandweermensen, en helpen zo waardevolle natuur en infrastructuur te beschermen.”, zegt Matt Struzziero, verkoopdirecteur bij Geltech. ”Ook voor de moedige brandweermensen en de piloten van blusvliegtuigen zelf verhoogt FireIce de veiligheid.”

Lichtgewicht blusmiddel

FireIce kan gebruikt worden om branden direct te blussen, maar is vooral van waarde om natuurbranden te vertragen. De vlamwerende gel plakt aan droge bomen en voorkomt voor lange tijd dat ze vlamvatten. Zo kunnen brandweermensen een veilige grens creëren rond steden en wegen, die dreigen omsingeld te worden door natuurbranden.

Het product is volgens Geltech lichter dan vergelijkbare producten, niet giftig, niet corrosief en volledig biologisch afbreekbaar. Daarmee is de gel veilig voor de natuur, maar ook voor de blusvliegtuigen en -helikopters die het materiaal verspreiden.

Bekijk een filmpje over FireIce:

Bron: Geltech | Foto: State Farm, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)