13-08-2015 07:01 | Door: Thijs ten Brinck

Bij de Canadese stad Sarnia heeft het biochemieconcern BioAmber een grote fabriek geopend voor de productie van barnsteenzuur uit suikers. Barnsteenzuur is een belangrijke basisgrondstof in de chemie.

Het Canadese chemiebedrijf BioAmber heeft $ 141,5 mln geïnvesteerd in een nieuwe fabriek, die biobased chemicaliën maakt. De recent geopende fabriek is volgens het bedrijf de grootste in de markt voor barnsteenzuur. Ook groter dan conventionele fabrieken die het product uit aardolie produceren.

“Onze chemicaliën uit suikers maken alledaagse producten over de hele wereld duurzamer”, zegt J.F. Huc, CEO van BioAmber. “Onze disruptieve, duurzame biotechnologie levert winst op voor onze aandeelhouders, klanten en de regio.”

Verf en nepleer uit mais

Barnsteenzuur is een grondstof voor de productie van plastics, kunstharsen, oplosmiddelen en andere chemicaliën. BioAmber gebruikt in zijn fabriek glucose, die door maisboeren uit de regio wordt geproduceerd.

Samen met de chemieconcerns Dupont en Bayer maakt BioAmber onder andere ook kunstleer uit het barnsteenzuur. De basisgrondstof heeft verder toepassingen in de cosmetica- en voedingsindustrie.

De nieuwe installatie in Sarnia, Ontario, heeft een productiecapaciteit van 30.000 ton per jaar. BioAmber stelt al afnemers te hebben voor de volledige jaarproductie. 

Bron: BioAmber, Chemicals Technology | Foto: Rosana Prada, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)