13-08-2015 07:08 | Door: Thijs ten Brinck

De Britse staalproducent Celsa heeft met automatiseringstechnologie van ABB de rollerbanken voor het transport van staal binnen de fabrieken geoptimaliseerd.

Celsa produceert in het Britse Cardiff grote, lange blokken staal. Via 80 rollers, aangedreven door elektromotoren, worden de afgewerkte blokken verplaatst door de productiehal. De Zwitserse automatiseringsexpert ABB heeft, samen met zijn Engelse partner APDS, de energie-efficiëntie en bedrijfszekerheid van dit interne staaltransport verbeterd.

“Hoewel de operatie niet gericht was op energiebesparing, denk ik dat Celsa 30 procent energie bespaart met de nieuwe aansturing”, zegt Doug Pitt van APDS op de website Process Industry Informer. “Sommige automatiseringssystemen hebben moeite met het aansturen van zoveel motoren. Met de oplossing van ABB hadden we aan vier systemen genoeg.”

Energiemonitoring

De vier regelkasten, zogeheten AC drives, van ABB sturen per stuk 20 motoren aan. Die begeleiden het staal soepel door de fabriek. De regelkasten zetten de wisselstroom, zoals die de fabriek binnenkomt, eerst om in een gelijkstroom. Vervolgens wordt de gelijkstroom opnieuw omgezet in een, nu variabele, wisselspanning. Daarmee draaien de motoren precies met de snelheid als op dat moment in het proces gewenst is.

APDS heeft de systemen voorzien van een softwarepakket, dat Celsa onder andere inzicht geeft in het energieverbruik van de rollerbanken en de status van de motoren.

Bekijk een filmpje over de drives van ABB.

Bron: Process Industry Informer, ABB, Celsa | Foto: Elliott Brown, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)