17-08-2015 14:09 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse bedrijf Blade Dynamics wil windturbinebladen maken van tot wel 100 meter lang. Dankzij een modulaire constructie zijn de molenwieken licht van gewicht en eenvoudiger te vervoeren.

Blade Dynamics heeft op een Nasa-productiefaciliteit in New Orleans een 78 meter lang prototype van zijn innovatieve windturbinewiek gemaakt. Dit modulaire prototype is nu onderweg naar Groot-Brittannië voor tests.

blade dynamics

 

“Eerst en vooral maakt deze technologie windenergie goedkoper”, zegt Pepe Carnevale, CEO van Blade Dynamics. “Daarnaast bieden we traditionele composietverwerkers uit de maritieme-,  automotive- en luchtvaartsector een kans om te produceren voor de groeiende markt voor windenergie.”

Blade Dynamics heeft technologie ontwikkeld waarmee windturbinebladen in losse onderdelen gemaakt en vervoerd kunnen worden. Pas bij het geplande windpark worden de lange wieken afgebouwd. 

In plaats van op drie enorme vrachtwagens, passen drie van deze bladen zo op vier kortere opleggers. Het bedrijf levert op deze wijze al turbinebladen van 49 meter.

Kleinere fabrieken

Grotere windturbines wekken meer duurzame energie op, maar vereisen ook grotere fabrieken en vrachtwagens om ze te vervoeren. De wieken van windturbines, die meestal uit glasvezelcomposieten bestaan, worden gebouwd als een geheel. Het produceren en transporteren van een 100 meter lange molenwiek vergt dan ook investeringen in gespecialiseerde fabrieken, logistiek en wegafzettingen.

Met het modulaire concept kunnen lokale bedrijven en transporteurs sneller inspelen op de vraag naar onderdelen als er in de omgeving een windpark gebouwd wordt. Dat moet uiteindelijk de geproduceerde stroom goedkoper maken. De kleinste panelen zijn slechts meters lang, en ook de half-afgebouwde turbinebladen passen in middelgrote fabriekshallen. 

Blade Dynamics gaat het 78 meter lange prototype in Groot-Brittannië testen. De wiek moet proefdraaien als onderdeel van een 7 megawatt windturbine van Siemens.

windenergie

Bron: Blade Dynamics, ETI | Foto's: ETI, Blade Dynamics