19-08-2015 07:24 | Door: Thijs ten Brinck

Wetenschappers van de Australische Monash University hebben met een goedkope katalysator ruim 22 procent van de energie in zonlicht omgezet in duurzame waterstof.

De scheikundigen Doug MacFarlane en Leone Spiccia hebben met een relatief goedkope katalysator natuurlijke fotosynthese nagebootst. Met een systeem op basis van zonnecellen en nikkel, als hulpstof voor het splitsen van water, produceert het systeem waterstof met een ongekend hoge efficiëntie van 22,4 procent.

“Als we kunnen verbeteren hoe planten met behulp van zonlicht brandstoffen maken, kunnen we deze gebruiken voor toepassingen die nu nog fossiele bronnen vereisen”, zegt MacFarlane op de site van de Australische nieuwszender ABC. “De upfront-kosten van artificiële fotosynthese zijn hoog. Alleen met een hoge efficiëntie is het de moeite en kosten waard.”

De geproduceerde waterstof is bruikbaar in onder meer brandstofcelauto's en de petrochemische industrie.

Edelmetalen

Andere onderzoeksgroepen die met artificiële fotosynthese aan de slag zijn, meldden eerder al efficiënties tot 18 procent. Deze wetenschappers werkten in de regel met het dure edelmetaal platina.

De katalysator van MacFarlane en Spiccia zet meer van de invallende zonne-energie om in waterstof, en maakt bovendien gebruik van het veel goedkopere nikkel. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Energy & Environmental Science.

Bron: Monash University, ABC | Foto: aotaro, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)