25-08-2015 14:02 | Door: Thijs ten Brinck

Het CSAIL laboratorium van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft een 3D-printer ontwikkeld die met meerdere materialen tegelijk kant-en-klare objecten kan printen.

De Multifab 3D-printer van MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) kan met tien materialen tegelijk printen en corrigeert zijn eigen werk gedurende het printproces.

Het goedkope prototype kan rond een elektronisch circuit verschillende componenten printen en zo ook bewegende producten compleet afleveren. Het team denkt zo uiteindelijk zelfs complete robots te kunnen maken, zonder assemblage achteraf.

In eerste tests heeft de printer beschermhoesjes om smartphones en lenzen rond LEDs geprint.

Precisie met 3D-scanner

De ingenieurs maakten de printer uit bestaande componenten en goedkope constructiematerialen met een gezamenlijke waarde van $ 7.000.

3dprinter

Commercieel beschikbare printers die meerdere materialen tegelijk printen kosten volgens het team $ 250.000. Deze printen bovendien slechts met drie materialen per printopdracht.

Een groot deel van het kostenvoordeel zit in de aansturing. Dankzij een zelflerend systeem dat halfproducten inscant en ook tijdens het printproces steeds de voortgang monitort, kan de printer zichzelf verbeteren. Zo is er met relatief goedkope componenten toch een precieze printer gemaakt.

Verder werkt de printer met hele kleine druppeltjes materiaal. Het printproces lijkt meer op dat van een printer voor papier dan op de bekendere 3D-printers die werken met gesmolten filament. Over de printsnelheid van het prototype doet CSAIL geen uitspraken.

Wel is de 3D-printtechnologie volgens het team aantrekkelijk om unieke producten, kleine series en reserve-onderdelen te printen op locatie. Dat scheelt transportkosten en investeringen in meerdere specifieke machines die samen doen wat de printer in zijn eentje kan.

Bron: MIT, Engadget | Foto: MIT