01-09-2015 18:31 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse glasfabrikant Corning maakt sterk en krasvrij glas voor smartphones en tablets. De eigenschappen van het gadgetglas blijken ook geschikt voor autoruiten.

Dankzij het geavanceerde glas van Corning kan een voorruit tot 30 procent lichter gemaakt worden. Dat scheelt enkele kilo’s. Het maakt de glasplaten wel duurder: 50 tot 120 procent, of tot $ 24 meer per autoruit.

Samen met Ford test Corning de toepassing van Gorilla Glass in zijn massamodellen. Ford zegt dat het lichte glas voldoet aan de veiligheidseisen. De fabrikant bekijkt nu in welke glazen onderdelen van een auto het lagere gewicht opweegt tegen de hogere kosten.

Voor exclusievere auto’s en vliegtuigen is het speciale glas sneller interessant. BMW gebruikt het geharde dunne glas in zijn hybride sportwagen BMW i8. Het materiaal wordt in dit model ingezet om motorlawaai buiten de cabine te houden, dus niet al het glas in de i8 is Gorilla Glass.

Gesmolten zout voor smartphones

Corning maakt zijn speciale glas door dunne glasplaten onder te dompelen in een bad met gesmolten zouten. Bij 400 graden Celsius stoten kaliumatomen kleinere natriumatomen uit het glas. Door het vervangen van deze deeltjes aan het glasoppervlak krijgt het Gorilla Glass zijn krasvaste eigenschappen.

Smartphoneklanten zijn zeer geïnteresseerd in een paar gram gewichtsbesparing voor de telefoons die ze dagelijks meedragen. Smartphonefabrikanten kunnen ook relatief veel geld vragen voor hun producten. 

Via nichemodellen als de i8 hoopt Corning de komende jaren ook een belangrijke speler te worden voor de automotive-industrie. De gewichtsbesparing kan autofabrikanten helpen aan steeds strengere emissie-eisen te voldoen.

Bron: Corning, AutoNews | Foto: Keith Roper, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)