04-09-2015 09:45 | Door: Thijs ten Brinck

Kunstmestproducent Yara en chemiebedrijf ICP-IL kunnen op de productielocaties in Zeeland veel CO2-uitstoot voorkomen met het gebruik van waterstof. De waterstof is voor chemiemultinational Dow een bijproduct.

Dat schrijven PZC en Omroep Zeeland. Een ‘waterstofrotonde’ in de Zeeuwse havengebieden zou evenveel CO2-uitstoot besparen als een windpark met 15 windturbines. Transport via een pijpleiding bespaart daarbovenop 250 vrachtwagenritten over de weg.

"Financieel zouden zulke projecten na vijf tot tien jaar zichzelf terugverdienen”, zegt Jan Lagasse, directeur van Zeeland Seaports bij Omroep Zeeland. “Verder is het goed voor het milieu en levert het werkgelegenheid op.”

Het Noorse concern Yara investeert de komende jaren fors in zijn productielocatie in het Zeeuwse Sluiskilde. De kunstmestproducent steekt $ 240 mln in een nieuwe fabriek voor kunstmestkorrels, transportinstallaties en in grondsanering.

Smart Delta Resources

De uitwisseling van reststromen, zoals afvalwarmte en waterstof, tussen industriële partijen kan geld en duurzaamheidswinst opleveren. Het is een van speerpunten van het initiatief Smart Delta Resources (SDR), waarin twaalf energie-intensieve bedrijven uit het Zuidwesten van Nederland samenwerken.

Lagasse roept de Provincie Zeeland op mee te investeren in infrastructuur, volgens hem ‘economisch haalbare’ projecten. Dow, Trinseo, Cargill, Yara, Delta, Arcelor Mittal, Lamb Weston, ICL-IP, Sabic, Suiker Unie, Zeeland Refinery en Zeeland Seaports zijn aangesloten bij SDR.

Bekijk een filmpje over Smart Delta Resources:

Bron: PZC, Omroep Zeeland, Impuls Zeeland | Foto: Barta IV, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)