04-09-2015 14:08 | Door: Thijs ten Brinck

Chemieconcern AkzoNobel investeert € 1,3 mln in een nieuwe proeffabriek in het Britse Felling. De pilotfabriek moet de ontwikkeling van harsen voor gebruik in vernieuwende coatings versnellen.

In de nieuwe fabriek produceert AkzoNobel resins, kunstharsen, in kleine volumes voor tests in nieuwe verfproducten. De performance coating-divisie van het chemieconcern maakt verf- en lakproducten die energie besparen in de scheepvaart, de industrie en luchtvaart.  

“Het onderzoeken van nieuwe resins is een essentieel onderdeel van onze ontwikkelingsinspanningen”, zegt Adam Bell, projectleider voor de pilotfabriek. “De proeffabriek zal de stap van het laboratorium naar toepassing op volle schaal in onze productielocaties stroomlijnen.”

CO2-rechten verdienen met verf

Met de coating Intersleek voorkomt AkzoNobel de aangroei van schelpen en algen op scheepsrompen. De coating is niet giftig voor het zeeleven, maar zo glad dat organismen er niet aan kunnen hechten.

Dankzij de schone romp blijft de stroomlijn van schepen behouden en verbruiken deze minder brandstof. Een Spaanse veerboot reduceerde zijn CO2-uitstoot met 12 procent en verdient daar via een programma van AkzoNobel CO2-rechten mee.

De vestiging in Felling is voor AkzoNobel wereldwijd de belangrijkste R&D-faciliteit. Er werken 300 wetenschappers en het chemieconcern investeerde de afgelopen vijf jaar al € 30 mln in de locatie.

Bron: AkzoNobel | Foto: Roel Hemkes, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven