08-09-2015 07:16 | Door: Thijs ten Brinck

In de staat Missouri verkoopt het Amerikaanse bio-chemiebedrijf Gevo zijn isobutanol-brandstof voor het eerst aan booteigenaren. Het is een duurzaam alternatief voor ethanolvrije brandstoffen.

“Als booteigenaren elkaar vertellen over de prestaties en voordelen van onze biobrandstof verwacht ik dat onze verkoop vanzelf zal stijgen”, zegt Patrick Gruber, CEO van Gevo. “Het is leuk om mensen te bewijzen dat biobrandstoffen ook in deze markt goede en betrouwbare prestaties bieden.”

Gevo produceert iso-butanol, een brandstof die benzine kan vervangen, uit biologische grondstoffen. In de jachthaven Harbor Marina bij het meer Pomme de Terre in Missouri verkoopt Gevo voor het eerst een botenbrandstof met iso-butanol. Hoe groot het percentage iso-butanol is, is niet bekend.

Water- en ethanolvrij

De hernieuwbare brandstof is een alternatief voor bio-ethanol, dat veel in benzine wordt bijgemengd. Motoren van bijvoorbeeld boten, oudere auto’s en tweetaktmachines draaien niet altijd goed op benzine-ethanolmengsels.

Ethanol heeft een iets lagere energie-inhoud dan gewone benzine en kan oudere motoren beschadigen. Iso-butanol heeft een hogere verbrandingswaarde en trekt geen vocht aan. In juni werd de brandstof daarom aanbevolen voor gebruik in motoren die niet tegen ethanol kunnen.

Goedkoper en duurzamer

In de Verenigde Stagen zijn benzines met een hoog percentage bio-ethanol goedkoper dan ethanolvrije brandstoffen.

De website Alternative Energy Stocks rekent voor dat een loodvrije benzine gemengd met 12,5 procent van Gevo’s iso-butanol goedkoper is dan ethanolvrije brandstof. Voor booteigenaren is het mengsel daarmee financieel aantrekkelijker, duurzamer en veilig in het gebruik.

Bron: Gevo, Alternative Energy Stocks | Foto: Kenny Louie, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)