08-09-2015 14:02 | Door: Thijs ten Brinck

De Noorse Renewable Energy Corporation (REC) moest in 2012 de deuren van zijn verliesgevende fabrieken sluiten. Onder een nieuwe Chinese eigenaar Elkem komt de productie drie jaar later weer op gang.

REC heropent in het Noorse Porsgrunn een fabriek die siliciumwafers maakt voor de productie van zonnepanelen. De fabriek heeft een capaciteit van 650 megawatt aan zonnepalen per jaar.

“Dit is een voorbeeld van duurzaam herstel in de praktijk”, zegt Inge Grubben-Strømnes, CEO, Elkem Solar. “We hebben de productie weer opgepakt en bieden werk aan 80 mensen”.

Het 6 megawatt zonnepark dat in aanbouw is op Ameland zal gebruik maken van zonnepanelen die door REC Solar gemaakt zijn. Deze panelen hebben een efficiëntie van tussen de 14,5 en 16 procent.

Elkem Solar

De siliciumfabriek in Porsgrunn ging in 2012 dicht, na een langdurig lage vraag naar zonnepanelen vanwege de financiële crisis en vervolgens een felle concurrentiestrijd met Chinese producenten van zonnepanelen.

Een van die Chinese fabrikanten, Elkem Solar, heeft REC onlangs overgenomen voor $ 640 mln. Elkem ziet kansen om de productie in Europa weer op te pakken. Elkem Solar verwacht enkele tientallen miljoenen euro’s in de Noorse locatie te investeren om de fabriek te moderniseren.

Meerdere Chinese producenten oriënteren zich op productielocaties buiten China om dichter bij de afnemers te produceren en importheffingen te vermeiden. Trina, een andere grote Chinese zonnepanelenmaker, zou in Nederland 200 megawatt aan productiecapaciteit willen inkopen bij Solland Solar. De Limburgse zonnepanelenfabrikant is echter failliet gegaan.

Bron: Solar Magazine, PV-Tech | Foto: Carsten Frenzl, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)