09-09-2015 14:45 | Door: Thijs ten Brinck

De start-up Eurekite uit Enschede krijgt € 1 mln groeigeld van het Amerikaanse investeringsfonds Cottonwood. Eurekite maakt nanovezel-keramiek met toepassingen in sensoren, accu’s en zonnepanelen.

Het innovatieve materiaal van Eurekite combineert de thermische, elektrische en filterende eigenschappen van keramiek met de mechanische eigenschappen van katoen. Het nanomateriaal is niet brandbaar, hittebestendig, flexibel en bijna niet kapot te krijgen.

“We krijgen verzoeken van klanten over de hele wereld”, zegt Gerard Cadafalch, oprichter en van Eurekite. Volgens Cadafalch is zijn product bruikbaar printplaten, antennes voor mobiele telefoons, zware elektronica voor elektrische auto’s en zelfs voor de opwekking van zonne-energie. Ook kan het de opslagcapaciteit van lithiumaccu’s verhogen.

De technologie van Eurekite is ontwikkeld aan het instituut Mesa+, verbonden aan de Universiteit Twente. Het flexibele materiaal vergroot de toepassingsmogelijkheden van keramiek

Cottonwood

“We zien nu al dat de ondersteuning van Cottonwood nieuwe deuren voor ons opent”, zegt  Cadafalch. Eurekite kan met de € 1 mln van het Cottonwood Euro Technology Funds prototypes fabriceren en investeringen investeren in het opschalen van de productie.

Voor het Amerikaanse Cottonwood, dat in 2014 op het Kennispark Twente zijn Europese hoofdkantoor vestigde, is het de tweede investering in een spin-off van de Universiteit Twente. Eerder voorzag het fonds al de robotvogels van de start-up Clear Flight Solutions van € 1,6 mln groeigeld.

Bron: Universiteit Twente