10-09-2015 09:59 | Door: Erik Verheggen

De Groene Zaak en Eneco, Interface, Triodos Bank, Rockwool, Heijmans, CNG Net, Alliander en Van Houtum verwelkomen de uitspraak van de rechter in de ‘Klimaatzaak’.

In een open brief verwelkomen koplopers uit het bedrijfsleven de uitspraak van de rechter en sporen ze de overheid aan snel aan de slag te gaan met het uitvoeren hiervan. Een ambitieus klimaatbeleid en het creëren van economische groei en banen gaan hand in hand, menen de opstellers van de brief.

“Door zo snel mogelijk uit te voeren wat de rechter verplicht, geeft de overheid de economie een enorme impuls.”

“Als we als land onze concurrentiepositie willen verbeteren doen we er goed aan ons te richten op een circulaire economie die niet afhankelijk is van koolstofintensieve energie en grondstoffen”, schrijft De Groene Zaak.

“Door zo snel mogelijk uit te voeren wat door de rechter wordt verplicht, voldoet de overheid dan ook niet alleen aan de rechterlijke uitspraak, maar geeft zij onze economie bovendien een enorme impuls.”

De eis van de rechter is volgens de ondertekenaars reëel. Ze wijzen op landen als Duitsland en Denemarken, die meer doen dan Nederland zonder daar economisch onder te lijden. “Deze landen grijpen de kans wél aan om nu investeringen te doen zodat zij later een betere concurrentiepositie hebben.”

Op 24 juni deed de rechtbank in Den Haag haar opzienbarende uitspraak in de Klimaatzaak, aangespannen door Urgenda en een groep bezorgde particulieren. De uitspraak verplicht De Nederlandse Staat de lat wat betreft het klimaatbeleid hoger te leggen: de CO2-uitstoot moet in 2020 met ten minste met 25 procent omlaag ten opzichte van 1990.

Haast

Uit een quickscan van ECN en het planbureau voor de leefomgeving (PBL) blijkt dat Nederland in 2020 kan voldoen aan de door de rechter opgelegde extra CO2-reductie. Maar dan moet het kabinet wel haast maken. 

Begin september maakte Staatsecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu bekend dat de overheid in beroep gaat tegen de uitspraak.

Een groep van 28 vooraanstaande Nederlandse wetenschappers riep de regering eerder al op om de uitspraak aan te grijpen als een kans. Alle maatregelen die nodig zijn, liggen volgens de academici al op de plank. “Een deel ervan is rendabel, en een deel brengt ook andere voordelen voor bijvoorbeeld de volksgezondheid met zich mee.”

Bron: De Groene Zaak | Foto: Francesco Cavallari, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)