11-09-2015 07:13 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse technologiebedrijf Flextronics heeft $ 330 mln betaald om het bedrijf NextTracker over te nemen. NexTracker maakt zonnevolgsystemen die de opbrengst van zonnepanelen verhogen.

Flextronics is een belangrijke original equipment manufacturer (OEM) voor verschillende computerfabrikanten. De laatste jaren heeft het bedrijf fors geïnvesteerd in productiefaciliteiten voor zonne-energie. Met de overname van NextTracker versterkt Flextronix zijn positie in deze markt.

“Iedereen weet dat de zonnepanelenindustrie snel groeit, niet iedereen weet dat de meeste groei zit in de grootste zonnecentrales”, zegt Nancy Pfund, cleantechinvesteerder en bestuurslid van NextTracker, bij GreentechMedia. “In 2017 is naar verwachting 27 procent van die centrales voorzien van trackingsystemen.”

Zonnevolgsystemen

Met zonnevolgsystemen kantelen zonnepanelen gedurende de dag met de zon mee. Doordat de zonnestralen direct op de zonnecellen vallen, leveren de zonnecentrales enkele tot tientallen procenten meer duurzame stroom per jaar.

NextTracker is in 2013 opgericht als spin-off van het zonne-enegriebedrijf Solaria. De start-up heeft in twee jaar een enorme groei doorgemaakt. Eerder dit jaar sloot het een deal voor de levering van zonnevolgsystemen voor 1 gigawatt aan zonnecentrales.

Flextronics neemt NexTracker over voor $ 330 mln. Met een jaarcapaciteit van 1,7 gigawatt aan zonnepanelen is Flextronics naar eigen zeggen, op enkele Chinese producenten na, de grootste in deze markt. Het bouwde de afgelopen jaren meer dan 10 miljoen zonnepanelen, niet onder eigen merk maar in opdracht van bedrijven als SunEdison en Sunpower.

Bekijk een filmpje over de systemen van NexTracker.

Bron: Flextronics, NexTracker, GreentechMedia | Foto: Darin Dingler, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)