14-09-2015 07:28 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse biotechbedrijf Direvo claimt dat met een zelfontwikkelde mix van enzymen een vijfde meer olie uit maisresten te winnen is dan met mechanische scheiding.

Maisboeren die het graan verbouwen voor de productie van bio-ethanol, kunnen uit de reststromen ook olie produceren. Dankzij een enzymproduct van Direvo levert deze aditionele inkomstenbron 20 procent meer product.

“De sector focust op het verhogen van de waarde van bijproducten”, zegt Jorg Riesmeier, CEO van Direvo. “Met ons product maken we het businessmodel van ethanolproducenten winstgevender en duurzamer.”

Direvo heeft zijn enzymenmix getest bij verschillende ethanolproducenten. Het bedrijf zegt dat de verhoogde olieopbrengst ook helpt de ethanolopbrengst te verhogen, maar noemt daarvoor geen percentage.

Ethanol en olie

Mais is in de Verenigde Staten een belangrijke bron voor de productie van biobrandstof. Meestal produceren bedrijven bio-ethanol uit het graan. Deze alcohol is bij te mengen in benzine en verlaagt zo de CO2-uitstoot van transport.

Uit mais kan naast alcohol ook een olie worden gemaakt. Die is onder andere bruikbaar in de voedingsindustrie, de chemische sector en als basis voor bio-diesel. Deze olie werd voorheen geperst uit de resten van de ethanolproductie en chemisch afgescheiden uit de reststromen.

Bron: Direvo | Foto: Mike Mozart, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)