12-09-2015 10:23 | Door: Thijs ten Brinck

In het Europese Motor-onderzoeksprogramma werken de Technische Universiteit Delft en verschillende partners, waaronder Caterpillar, aan ontwerpsoftware om turbinebladen efficiënter te maken.

Binnen het driejarige programma ontwikkelen de partners nieuwe software die de optimalisatie van waterkrachtturbines, pompen, vliegtuigmotoren en scheepschroeven versnelt. Het onderzoek moet de draaiende onderdelen en hun behuizingen efficiënter, slijtvaster, lichter en goedkoper maken.

“Uitzonderlijk aan dit project is dat onderzoekers en industriële partners uit diverse sectoren samenwerken", zegt projectcoördinator Matthias Möller, wiskundige aan de TU Delft. "Ook niet onbelangrijk is dat daarmee de concurrentiekracht van de Europese productiesectoren groter wordt, en hun positie op de wereldmarkten sterker.” 

Computer-Aided Design

Traditionele ontwerpwerkprocessen hebben volgens Möller twee belangrijke tekortkomingen: "De vele handmatige ingrepen vertragen het ontwikkelingsproces aanzienlijk en verhinderen het automatiseren van ontwerpprocessen."

Daarnaast gebruiken ingenieurs nu veel softwarepakketten naast elkaar. In de omzetting van specifieke bestandsformaten gaat informatie verloren. Möller: "Het idee achter Motor is om alle tools aan één geometrie te koppelen, en deze in dezelfde wiskundige termen te beschrijven. Op die manier hoeven er geen gegevens meer verloren te gaan door omzetting.”

Het consortium bestaat, naast de proejctleider TU Delft, uit de volgende partners: Caterpillar, ESS Engineering Software Steyr GmbH, Universität Linz, Stichting Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN), Mavel As, MTU Aero Engines, Technische Universität Dortmund, Technische Universität Kaiserlautern en von Karman Institute of Fluid Dynamics. 

De Europese Unie financiert het onderzoek via het Horizon 2020-programma met € 4,3 mln.

Bron: TU Delft | Foto: Karen Blakeman, via Flickr Public Domain (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)