15-09-2015 07:04 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse Fraunhofer Instituut presenteert een techniek die vezelversterkt plastic en stalen onderdelen zonder lijm of schroeven stevig met elkaar verbindt.

Fraunhofer presenteert de nieuwe technologie op de autobeurs IAA in Frankfurt. Voortbordurend op lasersnijmachines voor metalen heeft het industriële onderzoeksinstituut een manier gevonden om plastic en staal direct met elkaar te verbinden.

“Dat snijproces is al in gebruik bij Volvo. Wat hier nieuw is is de plastic-metaalcombinatie voor bijvoorbeeld accu-behuizingen”, zegt Alexander Olowinsky van Fraunhofer. “Hiermee is er minder staal nodig, bereiken we een hogere stevigheid en is het eindproduct veel lichter.“

Laseren en versmelten

De lasers die door staal kunnen snijden zijn zo krachtig dat ze in tegenstelling tot andere metaalbewerkingstechnologieën een heel schone snede achterlaten.

Fraunhofer gebruikt de lasers om ondiepe putjes in staal te schieten. Hier perst het vervolgens de plasticplaten onderdelen bij hoge temperatuur tegenaan. Het plastic vloeit dan in de putjes, waarmee een stevige permanente verbinding tussen de materialen ontstaat.

Fraunhofer denkt dat de techniek geschikt is voor de auto-industrie en voor massaproductie van zware gereedschappen. Als demonstratie voor de IAA maakte het instituut een lichtgewicht accubehuizing voor een elektrische auto.

“Momenteel komen de meeste accucomponenten uit het buitenland”, zegt Olowinsky. “Om in Duitsland te kunnen concurreren met buitenlandse producenten van batterijsystemen, moeten we processen automatiseren, robuuster en goedkoper maken.”

Bron: Fraunhofer | Foto: Fraunhofer