15-09-2015 07:26 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoeksinstituut TNO heeft een machine ontwikkeld die verschillende metalen objecten efficiënt kan nabewerken. Dat maakt het 3D-printproces voor metalen geschikter voor massaproductie.

De nieuw ontworpen nabewerkingsmachine Hyproline kan maximaal 100 metalen producten tegelijk schoonmaken en polijsten met lasers. De productielijn print nu alleen nog objecten in was, die dienen als houder voor ruwe metalen 3D-prints.

“De onderdelen zijn niet afhankelijk van elkaars productietijd”, zegt Frits Feenstra, projectmanager bij TNO, in Technisch Weekblad. “Dit maakt dat wij een snelle productielijn hebben voor 3D-printen, waardoor de productkosten ook lager zullen uitvallen.”

10.000 producten per dag

Binnen de machine draaien maximaal honderd prints rond. Een robot voegt continu nieuw pallets met objecten toe en haalt de afgewerkte prints uit de roulatie. Zo polijst de machine 5.000 tot 10.000 objecten per dag.

Lasers scannen de 3D-geprinte objecten en vergelijken deze met een computertekening. Andere lasers verhitten de objecten zeer gericht, om oneffenheden weg te werken. De productielijn is nu geschikt voor 3D-prints in roestvaststaal en titanium.

TNO onderzoekt mogelijkheden om ook objecten uit koper te kunnen nabewerken en overweegt om de machine zelf ook met een metaalprinter uit te rusten. De Hyproline is ontwikkeld binnen een Horizon2020-project. TNO wil de productielijn nu op de markt brengen.

Bron: Technisch Weekblad, Technisch Weekblad | Foto: Wayne England, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)