16-09-2015 12:27 | Door: Dimitri Reijerman

Gazelle heeft voor zijn geheel vernieuwde Innovation & Production Center in Dieren het energielabel A gekregen. Een nieuw ontwerp en duurzame installaties zorgen voor een energiezuinige fabriek.

De fietsfabrikant heeft € 10 mln gestoken in de productiefaciliteit, deels gevestigd een Rijksmonument en voorheen nog voorzien van een G-label. Gazelle schakelde architect Anton Bronsvoort in om het monumentale deel van de fabriek te verbinden met een nieuwe productiehal. Twee gevels van het Rijksmonument werd door hem onder een soort stolp geplaatst, waardoor er veel energie kan worden bespaard.

Om verdere energiebesparing te behalen, werden de buitengevels ook bijgewerkt en verder geïsoleerd. Ook is er door middel van installatietechniek energie bespaard. Zo verwarmt Gazelle de bedrijfshal door middel van een warmtepompinstallatie, de ventilatie verloopt via een luchtbehandelingsinstallatie waaruit warmte is terug te winnen en de retourlucht die naar buiten gaat, warmt de verse toevoerlucht op.

Efficiëntie

In de nachtelijke uren wordt de temperatuur in het bedrijfspand verlaagd. Ook kunnen bijvoorbeeld vergaderruimtes en kantoren per zone verwarmd worden dankzij een ventilatie-inductiesysteem. In de kantoren wordt de verlichting in- en uitgeschakeld via aanwezigheidsmelders, het magazijn kent een automatisch dimsysteem en er wordt op grote schaal LED-verlichting toegepast.

Gazelle produceert in de nieuwe fabriek onder andere elektrische fietsen. In de fietsfabriek is de aandacht gelegd op het zo efficiënt mogelijk bouwen van fietsen en e-bikes. Gazelle neemt de fietsfabriek deze maand officieel in gebruik.

Gazelle fietsfabriek

Bron: Gazelle | Foto: Gazelle