17-09-2015 07:46 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa werkt met autobouwer Ford intensief samen aan een grotere ontwerpvrijheid voor sterk aluminiumplaatwerk. Daarmee besparen auto’s brandstof.

Volgens Alcoa is het door het bedrijf ontwikkelde Micromill-plaatwerk dubbel zo goed te vormen als staal. Vergeleken met, even sterke, stalen onderdelen is het 30 procent lichter. Ford past het nieuwe plaatmateriaal voor het eerst toe in zijn vernieuwde pick-up F-150.

“De nieuwe F-150 trekt sneller op, remt beter en kan zwaardere aanhangers trekken dan eerdere versies”, zegt Raj Nair, technisch directeur productontwikkeling bij Ford. “Toch is het de meest brandstofefficiënte F-150 die we ooit gebouwd hebben.”

50 procent energiezuiniger

Alcoa presenteerde het nieuwe type aluminium eind 2014. Toen claimde de aluminiumproducent dat het materiaal zelf veel sneller en duurzamer te produceren is.

aluminium

In plaats van 20 dagen duurt het volgens Alcoa nog maar 20 minuten om een enorme rol aluminiumplaat te maken uit het gesmolten metaal.

Het productieproces van de legering neemt slechts een kwart van de ruimte van vergelijkbare processen in, en Alcoa claimt dat het produceren van het aluminium 50 procent minder energie kost dan voorheen.

Dun en toch deukvrij

Ook in de productie bij Ford heeft het verbeterde plaatmateriaal voordelen. Onderdelen die eerder uit meerdere segmenten gemaakt werden, perst Ford nu direct uit één plaat aluminium.

Dankzij de toegenomen sterkte van het materiaal zijn onderdelen als deurpanelen en spatborden uit dunner plaatwerk te maken, zonder dat ze sneller indeuken.

Ford werkt voor de productie van de grotendeels aluminium F-150 zoveel mogelijk met gerecycled aluminium. Hiertoe werkt de autobouwer samen met recyclingbedrijf Novelis.

Bekijk een filmpje over het Micromill-proces van Alcoa:

Bron: Ford, Alcoa | Foto: Alcoa (side) & DiamondBack Truck Covers (Header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)