17-09-2015 12:21 | Door: Thijs ten Brinck

Het Australische bedrijf RedFlow heeft zijn productiekosten binnen zes maanden met 50 procent teruggebracht. Ook de levensduur van de accu’s die het bedrijf produceert is verbeterd.

Dankzij de grote kostendaling zegt RedFlow nu op verschillende markten direct met stroom uit het elektriciteitsnet te kunnen concurreren. Stroom uit zonnepanelen of windturbines, opgeslagen in de flowbatterijen van het bedrijf, is dan niet duurder dan stroom uit het net.

“Onze zinkbromidebatterij behoort nu tot de meest aantrekkelijk geprijsde accusystemen ter wereld”, zegt Simon Hacket, directeur van het Redflow, bij EngineeringNews. Hacket stelt dat de eerste bestellingen uit Europa en thuisland Australië inmiddels binnen zijn en verwacht dat het orderboek snel verder volloopt.

Redflow noemt een adviesprijs van $ 8.000 voor een systeem met een capaciteit van 10 kilowattuur. Zo’n accu kan gedurende zijn levensduur 40.000 kilowattuur aan duurzame stroom opslaan en terugleveren.

Flowbatterijen

Redox-flowbatterijen zijn een alternatief voor bijvoorbeeld lithium-ionaccu’s. Ze werken met twee aparte tanks met elektrisch geladen vloeistoffen. De energieopslag in externe tanks maakt de opslag met flowaccu’s goed schaalbaar.

Redflow wist zijn productiekosten te verlagen door verschillende innovaties op productniveau te ontwikkelen en door het grotendeels uitbesteden van het maakproces aan het Amerikaanse bedrijf Flextronics. Elektronicafabrikant Flextronics richt zich meer en meer op de cleantech-markt.

Ook de Amerikaanse start-up Imergy en de Israëlische start-up EnStorage zijn actief in de markt voor flowbatterijen. 

Bron: Redflow, EngineeringNews | Foto: brewbooks, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)