21-09-2015 18:37 | Door: Thijs ten Brinck

Het Zeeuwse bedrijf Dutch Sustainable Development (DSD) heeft een nieuw proces ontwikkeld om efficiënter biogas en biobrandstoffen uit suikerbieten te maken.

In het door DSD ontwikkelde Betaprocess-concept vermalen boeren suikerbieten tot een pulp. In een compacte vacuümreactor kunnen ze daarna op eigen erf de pulp efficiënt voorbewerken voor transport, of zelf verder verwerken tot biogas of bio-ethanol.

Bij een temperatuur van 60 graden Celsius ploffen de plantencellen van de suikerbiet onder invloed van het vacuüm uit elkaar. Dankzij de biokraker komen de suikers en andere stoffen in de suikerbietenpulp bloot te liggen. Zo kunnen enzymen er sneller en meer bio-ethanol of andere chemische grondstoffen van maken. 

Het bedrijf zegt uit eenzelfde hoeveelheid bieten 12 procent meer bio-ethanol of tot 15 procent meer biogas te kunnen maken dan met conventionele technologie haalbaar is.

Proeffabriek Flevoland

DSD uit het Zeeuwse Wemeldinge heeft samen met de Wageningen Universiteit binnen het project Chembeet een proefinstallatie van Betaprocess gerealiseerd. 

De technologie heeft de Northern Enlightenmentz prijs gewonnen op het congres EemsDeltavisie Northern Enlightenmentz, een prijs voor ‘lichtende voorbeelden voor een duurzame toekomst’.

Ook de industrie toont interesse voor de technologie van DSD. “Wij hopen dat we eind dit jaar of begin volgend jaar de eerste opdrachten krijgen voor de bouw van een fabriek”, zei Hans van Klink, director project development bij DSD in een interview in juli 2015. “We proberen in november geïnteresseerde klanten erbij te halen. Die zitten nu al volop achter ons aan.”

Bron: Enlightenmentz, Betatprocess | Foto: Heather, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)