22-09-2015 10:01 | Door: Thijs ten Brinck

Hightech-bedrijf Eternal Sun heeft voor Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) testapparatuur geleverd die het rendement van zonnepanelen nauwkeurig test.

Eternal Sun maakt testapparatuur met felle lampen, die het spectrum en de intensiteit van zonlicht accuraat nabootsen. Met de nieuwe laboratoriumopstelling kan ECN zwakke schakels, hotspots, in zonnepanelen herkennen.

“De hot-spot test is een zeer complexe test om uit te voeren”, zegt Stefan Roest, financieel directeur van Eternal Sun. “Het was een uitdaging om apparatuur te ontwerpen die voldoet aan de certificeringseisen.”

Gecertificeerde zonnepanelen

Eternal Sun is naar eigen zeggen een van de vijf bedrijven wereldwijd die in staat zijn om het zonlicht op een betrouwbare manier voor 98 na te bootsen. In de testapparatuur van het bedrijf zijn verder ook klimaatcondities zoals temperatuur en luchtvochtigheid versneld te simuleren.

Fabrikanten van zonnepanelen, onderzoeksinstituten en certificeringsinstanties van over de hele wereld maken gebruik van de apparatuur van Eternal Sun. In december 2014 stak de Belgische investeringsmaatschappij Vermec € 2 mln in de Delftse start-up.

Bron: Eternal Sun | Foto Eternal Sun