25-09-2015 07:58 | Door: Thijs ten Brinck

Ingenieurs van het Amerikaanse techconcern General Electric hebben een methode ontwikkeld om CO2 efficiënt af te vangen uit rookgassen.

De methode van General Electric (GE) gebruikt geen water maar een siliconenolie als oplosmiddel voor het broeikasgas dat vrijkomt in energiecentrales. Zo stelt het bedrijf carbon capture and storage (CCS) veel goedkoper te maken.

“Als je water moet koken om CO2 af te vangen gaat er enorm veel energie verloren”, zegt Robert Perry, wetenschapper van GE. “Met de bestaande CCS-technologie wordt elektriciteit uit kolencentrales 80 procent duurder.”

Goedkoop CO2 afvangen

Het oplosmiddel van GE neemt CO2 op bij een temperatuur van 40 graden Celsius en geeft het broeikasgas weer af bij een temperatuur van 100 graden Celsius. Daarmee hoopt GE de meerprijs van het afvangen van CO2 uit rookgassen tussen de 35 en 50 procent te houden.

De methode van GE is een van acht concepten die door het Amerikaanse ministerie van Energie zijn uitgekozen voor een onderzoeksfinanciering van in totaal $ 25 mln. De meest succesvolle concepten komen halverwege 2016 in aanmerking voor een test op industriële schaal. 

Bron: General Electric, Edie | Foto: oatsy40, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)