30-09-2015 09:42 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van het Amerikaanse Oak Ridge National Laboratory (ORNL) hebben een methode ontwikkeld om oude autobanden te recyclen tot supercondensators voor compacte stroomopslag.

Een team van ORNL heeft samen met wetenschappers van de Drexel University een proces ontwikkeld om versleten rubberbanden te verwerken tot koolstoffilms.

ornl

Deze papierachtige films presteren goed als elektrodes voor supercondensators: ze hebben een hoge energiedichtheid en verloren na 10.000 keer op- en ontladen slechts 2 procent van hun capaciteit.

Sprinten en remmen

Met deze eigenschappen zijn ze goed geschikt voor start-stopsystemen in auto’s en voor toepassingen in de industrie en in het elektriciteitsnetbeheer.

Remmende auto’s kunnen met de supercondensators snel veel elektriciteit opslaan en weer vrijgeven om emissievrij en snel op te trekken.

Voor de komende jaren verwachten de onderzoekers dat er dagelijks 8.000 ton aan versleten autobanden voor recycling beschikbaar komt. Op termijn denken de onderzoekers met hun proces daarvan 50 ton in hoogwaardige elektriciteitsopslagsystemen te kunnen verwerken.

Bron: ORNL | Foto1: Alex, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) | Foto2: ORNL