30-09-2015 15:58 | Door: Thijs ten Brinck

De Universiteit Twente (UT) ontwikkelt lasers voor oppervlaktebehandeling op industriële schaal. Behandeld metaal en plastic is vuilafstotend en voorkomt besmetting van medische instrumenten.

De laserbehandeling werkt niet alleen op metalen en plastics, maar ook voor glas en halfgeleiders. Bij de behandeling schieten lasers met hele korte, felle laserpulsen microscopische patronen in het materiaal.

Het proces is een alternatief voor het aanbrengen van extra chemische coatings. Dankzij de specifieke patronen is het oppervlak van het basismateriaal zelf bijvoorbeeld water- of olie afstotend.

“Het bacterievrij houden van oppervlakten is een belangrijke toepassing”, zegt Gert-willem Römer, hoofddocent van de leerstoel Toegepaste Lasertechnologie aan de UT. “Je wilt niet dat er bacteriën groeien op bijvoorbeeld medische instrumenten in operatiekamers.”

ketchup

Naast de Universiteit Twente werken onder andere de bedrijven Robert Bosch en Airbus, het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer en kennisinstellingen uit Spanje, Italië en Groot-Brittannië mee in het Laser4Fun-onderzoeksproject.

Industrie en recycling

Ook de voedselindustrie heeft volgens Römer baat bij de techniek, bijvoorbeeld met bacterievrije voedselverwerkingsapparatuur. “Het is mogelijk om op de met lasers bewerkte oppervlakten cellen niet, of juist wel, te laten hechten aan het oppervlak”, zegt hij. Zo zijn slechte bacteriën uit voedselverwerkingsapparatuur te weren.  

Verder is het volgens Romer interessant om de technologie te gebruiken om verpakkingen water- of olieafstotend te maken: “Denk aan een ketchupfles, waarvan je ook de laatste druppel uit de fles wilt krijgen en dus niet wil dat er restanten aan de binnenkant blijven plakken. Een schonere, volledig lege fles is ook nog eens veel milieuvriendelijker bij recycling.”

Opschalen met interferentie

De grootste uitdaging binnen het Laser4Fun-onderzoeksproject is het opschalen van de lasertechnologie.

“We werken aan een lasertechniek waarbij meerdere laserbundels worden gecombineerd om een interferentiepatroon van meerdere ‘laserspots’ te creëren”, zegt Römer. “Hiermee kunnen we de bewerking veel sneller uitvoeren dan met één enkele laserspot.”

Binnen het project gaan 14 onderzoekers aan de slag. Het consortium heeft een Europese subsidie van € 3,5 mln verworven. 

Bron: Universiteit Twente | Foto: Official U.S. Navy Page (header) & Hector Alejandro (side), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)