05-10-2015 18:25 | Door: Thijs ten Brinck

Verfmakerij Rigo uit IJmuiden maakt verf op basis van de zaden van vlas. Het verbouwen van vlas in de Haarlemmermeer en Amsterdam kan de overlast van vogels voor het vliegverkeer reduceren.

Lijnzaadolie, gemaakt uit de zaden van vlas, is een goede basis voor duurzame verfproducten. Verfproducent Rigo uit IJmuiden importeert voor zijn producten lijnolie uit Canada en Rusland, terwijl vlas ook goed in het Nederlandse klimaat gedijt.

Voor zijn eigen verven heeft Rigo in Noord-Holland daarom inmiddels 7 hectare vlas laten aanplanten. Daaruit wist het bedrijf 6.000 liter lijnolie te persen.

Vogelwerend

Het vezelrijke vlas werd vroeger veel verbouwd voor de productie van linnen. Inmiddels is de vlasteelt grotendeels uit Nederland verdwenen. Door de teelt weer terug naar de eigen omgeving te halen, vermindert Rigo het benodigde transport sterk.

Daarbij is het verbouwen van vlas ook een duurzame manier om de overlast van vogels te beperken. Net als olifantsgras heeft vlas vogelwerende eigenschappen. Daarmee is het een aantrekkelijk gewas om in de buurt van Schiphol te verbouwen.

Met het initiatief voor lijnolie van eigen bodem heeft Rigo de Share Award 2015 gewonnen, een prijs voor circulaire concepten van bedrijven uit de regio Haarlemmermeer. John Nederstigt, wethouder in de gemeente: "In onze drang om te innoveren vergeten we wel eens dat het niet alleen om technische, hoogstaande innovaties gaat. Ook korte logistieke ketens maken deel uit van een circulaire economie. Rigo heeft daarom besloten om zélf vlas te gaan verbouwen. Dat doen ze met regionale partners, dicht bij huis."

Bron: Rigo, Share Haarlemmermeer | Foto: stanze - on the move, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)