07-10-2015 14:23 | Door: Thijs ten Brinck

De start-up Skytree heeft een luchtbehandelingsysteem uit de ruimtevaart geschikt gemaakt voor gebruik op aarde. Het Amsterdamse bedrijf heeft € 400.000 groeigeld ontvangen.

Het systeem van Skytree haalt CO2 uit de lucht voor nuttige toepassingen in drinkwaterwaterzuivering, luchtbehandeling en voor tuinbouw in kassen. De belangrijkste niche voor het concept is nu het optimaliseren van de waterkwaliteit in aquaria.

skytree co2

"We geloven sterk in het concept van Skytree om bij te dragen aan een beter milieu en het terugdringen van de vraag naar CO2-cylinders”, zegt Edgard Creemers, directeur van investeringsmaatschappij InvestInFuture. “Ook zijn we ervan overtuigd dat ze de kwaliteit van de lucht in huizen kunnen helpen verbeteren.”

InvestInFuture steekt € 400.000 in de groei van Skytree. Verder heeft de start-up een samenwerking gesloten met de Duitse aquariumexpert Eheim.

Nuttig broeikasgas

Het gas CO2 heeft een slechte reputatie vanwege zijn impact op het klimaat. Koolstofdioxide heeft echter ook vele nuttige toepassingen.

Kleine en middelgrote verbruikers van CO2 kunnen met het Direct Air Capture-systeem van Skytree geld besparen door over te stappen van CO2 uit gasflessen naar eigen lokale productie van het gas.

ESA-spinoff Skytree, voorheen opererend onder de naam Giaura, zet een luchtbehandelingstechnologie in om lokaal CO2 te produceren uit atmosferische lucht. De Europese ruimtevaartorganisatie past dezelfde technologie binnenkort toe in het ruimtevaartstation ISS.

Bron: InvestmentReady | Foto: Skytree (side) & Jarno van der Tuuk (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)