20-02-2013 12:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

DSM en chemiebedrijf Chemtrix gaan samenwerken bij het ontwikkelen van duurzame productiemethodes voor de farmaceutische industrie.

De krachtenbundeling heeft als doel om farmaceuten te helpen bij het produceren van zogeheten actieve farmaceutische ingrediënten (API’s) via energie-efficiënte productiemethoden. De twee Nederlandse bedrijven zijn over de hele wereld actief.

Om de API’s te ontwikkelen gaan DSM en Chemtrix op maat gemaakte pakketten leveren waarin alle fasen van een productieproces worden omschreven: van het ontwikkelen van nieuwe chemische verbindingen, tot het ontwerp van de apparatuur en het opschalen van alle processen.

“Samen met DSM zijn we de meest complete partner voor farmaceutische bedrijven,” zegt Hugo Delissen, CEO van Chemtrix. Simon Hickling van DSM voegt toe dat “de farmaceutische industrie zich focust op duurzame productieoplossingen”.

Specialisme

Koninklijke DSM en Chemtrix hebben beide veel expertise in de voor de farmaceutische industrie belangrijke continuous flow chemistry: het samenbrengen van bepaalde kleine hoeveelheden materialen, waardoor continu doorlopende processen ontstaan. Voor het ontwikkelen van API’s is deze voordelige methode populair, omdat het door het gebruik van weinig materialen duurzamer en energie-efficiënter is dan andere productiemethoden.

Chemtrix is gespecialiseerd in kant-en-klare laboratoria, maar ook in het ontwerpen van processen voor industriële reactoren. De specialisatie van DSM ligt op dit gebied in het opschalen en implementeren van continuous flow-processen voor de productie, zodat dit commercieel interessant wordt.

Foto: Sharon Drummond via Flickr.com