12-10-2015 07:22 | Door: Thijs ten Brinck

GE Renewables, de windenergiedivisie van het Amerikaanse General Electric, heeft het Britse bedrijf Blade Dynamics ingelijfd. Blade Dynamics maakt geavanceerde windturbinebladen.

Blade Dynamics kan met zijn modulaire windturbinebladen windmolens met een rotordiameter van 200 meter maken.

gigawiek

Dankzij de bouw in segmenten blijft het transport van de wieken behapbaar en zijn er geen extreem grote fabrieken nodig.

“Modulaire wieken bieden schaalbare voordelen die de productiekosten verlagen en de logistiek vereenvoudigen”, zegt General Electric bij aankondiging van de overname van Blade Dynamics. "We hebben het strategische besluit genomen om dit kleine maar snelgroeiende technologiebedrijf toe te voegen aan ons concern."

Hoeveel GE betaalt voor de overname is niet bekendgemaakt. In 2012 ontving het Britse Blade Dynamics £ 15.5 mln (€ 21.5 mln) in het kader van een publiek-private samenwerking met het Britse Energy Technologies Institute.

Assemblage in autofabriek

In augustus 2015 presenteerde Blade Dynamics een prototype van een 78 meter lange windmolenwiek. Deze testwiek draait nu op proef in een 7 megawatt windturbine van Siemens. Groot voordeel van de technologie van Blade Dynamics is dat bestaande auto- en vliegtuigfabrieken de onderdelen voor de windturbines kunnen produceren.

“Eerst en vooral maakt deze technologie windenergie goedkoper”, zei Pepe Carnevale, CEO van Blade Dynamics, bij de presentatie van het prototype. “Daarnaast bieden we traditionele composietverwerkers uit de maritieme,  automotive- en luchtvaartsector een kans om te produceren voor de groeiende markt voor windenergie.”

windwiek

Bron: Windpower Monthly, Recharge News | Foto: Blade Dynamics