09-10-2015 14:15 | Door: Thijs ten Brinck

Bierbrouwer Grolsch zet de restwarmte van het brouwproces in om een deel van de kantoren op zijn terrein te verwarmen. De investering is naar verwachting binnen drie jaar terugverdiend.

De meeste warmte van de brouwerij gebruikt Grolsch binnen het productieproces zelf opnieuw maar een deel lekt weg naar de brouwhal.

biereffcientie

Een ventilator in het brouwhuis leidt de opgewarmde lucht naar een twin coil-warmtewisselaar die de warmte overdraagt op het luchtbehandelingssysteem van de kantoren van de bierproducent in Enschede.

"Naar verwachting hebben we de investering binnen drie jaar terugverdiend", aldus Susan Ladrak, Manager Engineering bij Grolsch. "Door het toepassen van deze techniek kan Grolsch 17% van haar totale kantooroppervlak verwarmen." Ladrak verwacht dat percentage de komende jaren nog te kunnen verhogen.

Waterverbruik en recycling

Grolsch noemt in zijn verslag over duurzaam en verantwoord ondernemen over het financieel jaar 2015 andere stappen die het bedrijf neemt op het vlak van MVO-beleid.

Zo blijft de brouwerij zijn waterverbruik reduceren. Ten opzichte van een jaar eerder nam het waterverbruik per geproduceerde liter bier met 4 procent af.

Ook gebruikt Grolsch meer biogas, dat het maakt in zijn eigen afvalwaterzuivering. Het hernieuwbare gas is goed voor 18 procent van het totale energiegebruik. Verder stelt de brouwerij 99,8 procent van alle materialen die het bedrijf gebruikt te recyclen.

Verder maakt Grolsch voor zijn export zoveel mogelijk gebruik van binnenvaartschepen en zeecontainers en lanceerde het eerder dit jaar een revolutionaire manier om bier op een duurzame manier bij grootverbruikers als festivals te krijgen.

brouwerij

Bron: Grolsch | Foto: Grolsch