14-10-2015 09:52 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up 1366 Technologies bouwt in de staat New York een vernieuwende fabriek voor zonnecellen. Uiteindelijk krijgt de locatie een productiecapaciteit van 3 gigawatt per jaar.

1366 Technologies heeft een proces ontwikkeld dat de productie van de belangrijkste halffabricaten voor zonnepanelen de helft goedkoper maakt. Waar andere fabrikanten dunne platen uit grote blokken silicium zagen, maakt 1366 Technologies deze wafers in een direct gietproces. 

"Vanaf dag een hebben we twee grote doelen", zegt Frans van Mierlo, de Nederlandse CEO van 1366 Technologies. "We willen zonne-energie mogelijk maken tegen de kosten van steenkool en we willen grootschalig produceren in de Verenigde Staten." 

Vanaf 2017 produceert 1366 Technologies op zijn innovatieve wijze silicium-wafers voor de productie van 250 megawatt aan zonnepanelen per jaar. Uiteindelijk wil Van Mierlo de productie opschalen tot 3.000 megawatt.

Geen zaagafval

Het produceren van zuivere siliciumkristallen is een energie-intensief proces. Bij het verzagen van de blokken tot dunne wafers gaat veel van die energie verloren in de vorm van siliciumzaagsel. Door uit gesmolten silicium direct kant-en-klare wafers te maken, claimt 1366 Technologies de helft van de kosten te besparen.

“We hebben ons concept in onze proeffabriek in Massachusetts bewezen”, zegt Van Mierlo. “De technologie is klaar en 1366 is in een goede positie om deze snel expanderende industrie naar verdere groei te leiden.”

In maart 2015 haalde 1366 Technologies $ 70 mln groeigeld op. De MIT-spin-off vergeleek zijn innovatie toen met het Pilkingtonproces, dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw een prijsdoorbraak in de vlakglasindustrie forceerde.

Bron: 1366 Technologies | Foto: Quinn Dombrowski, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)