15-10-2015 12:02 | Door: Thijs ten Brinck

Het bedrijventerrein TPN-West, tussen Nijmegen en Beuningen, voorziet binnen tien jaar in de helft van zijn energiegebruik. Voor 2040 ligt 100 procent duurzame bedrijfsvoering voor de bedrijven in het verschiet.

Negen bedrijven op het industrieterrein plaatsen samen 5.000 zonnepanelen. Acht bedrijven krijgen een aansluiting op een bestaand warmtenet en dat aantal kan nog omhoog.

TPN West

De bedrijven Liandon, Cofely en Royal HaskoningDHV hebben in opdracht van de Bedrijvenvereniging TPN-West en Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO) deze en andere energiebesparingskansen in kaart gebracht.

"Het streven naar energieneutraliteit op TPN-West is een mooi voorbeeld van de verduurzaming van een bestaand bedrijventerrein", zegt Roelof Potters, manager van DGO. "Het warmtenet Nijmegen biedt met de restwarmte van de ARN aan de bedrijven op TPN-West een belangrijke kans om verder te verduurzamen."

Smart grid

Volgens de onderzoekers is er voor de 30 ondernemingen op het bedrijvenpark met een slim stroomnetwerk gezamenlijk € 60.000 tot € 180.000 per jaar op de energierekening te besparen.

Cofely, Royal HaskoningDHV en Liandon stellen in de komende maanden een gedetailleerd eindrapport op om het pad uit te stippelen naar complete energieneutraliteit voor het gehele bedrijvenpark in 2040 of 2045.

"Energieneutraliteit ligt voor ons nog een aantal jaren weg, maar de eerste stap is hiermee duidelijk gezet’, zegt Harry Arends, secretaris van de Bedrijvenvereniging TPN-West.

Bron: Royal HaskoningDHV | Foto: Royal HaskoningDHV (side), Casper Zoethout (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)