22-10-2015 18:54 | Door: Thijs ten Brinck

Techconcern Philips, chipmachinebouwer ASML, printerfabrikant OCE en kleinere bedrijven scheppen samen met de TU/e 278 onderzoeksplaatsen voor technische promovendi.

Binnen de publiek-private samenwerking Impuls, tussen de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de lokale multinationals, werken promovendi aan industriële vraagstukken op het vlak van mobiliteit, duurzaamheid, hightech en gezondheid.

“Zonder de Impuls-programma’s waren zo’n tweehonderd van deze onderzoeksplaatsen er niet geweest”, zegt Jan Mengelers, CvB-voorzitter van de universiteit. De TU/e en de bedrijven steken beiden € 50 mln in de financiering van de promotieplaatsen. De universiteit nam het initiatief voor de samenwerking toen in 2013 de geldstroom uit de aardgasbaten wegviel.

Duurzame doorbraken

Met het Impuls-programma richten de samenwerkende bedrijven en de universiteit zich volgens De Ingenieur extra op 3D-printen en data-science, naast de vakgebieden waar TU/e traditioneel sterk in is.

Eerder dit jaar presenteerde de TU/e een softwareplatform dat transporteurs helpt goedkoper en duurzamer te opereren. Dat zou in de sector 6,5 miljoen ton CO2-uitstoot schelen. Studenten van de TU/e hebben een elektrische tourmotor gebouwd met een actieradius van 380 kilometer. Ook de praktische zonneauto Stella van de TU/e laat zien wat de toekomst van elektrische mobiliteit kan zijn.

Op het vlak van ICT werkt de universiteit aan draadloze sensoren die hun energie halen uit radiosignalen. De TU/e-spin-off Smart Photonics maakt zuinige computerchips die informatie versturen via licht in plaats van bedrading.  

Bron: De Ingenieur, TU/e | Foto: Philips Communications, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)