27-10-2015 07:35 | Door: Fitria Jelyta

De Universiteit Twente (UT) spin-off Kite Robotics heeft een robot ontwikkeld die gevels van gebouwen tot 80 meter hoog, vijf keer sneller reinigt dan een glazenwasser. 

De Kite Robot van Kite Robotics wordt aangestuurd via een computerprogramma om grote, gladde oppervlaktes van gebouwen schoon te maken. Volgens de UT spin-off kan de ramenwasrobot vijf keer zo snel reinigen als een glazenwasser. Verder reinigt de robot zowel glas als kozijnen en maakt het geen gebruik van zeep in het water.

“Door op bepaalde manieren aan de kabels te trekken, verandert de robot van plek zodat hij over het complete gebouw kan bewegen”, zegt werktuigbouwkundige en oprichter Stefan Spanjer van Kite Robotics. Volgens de oprichter is de Kite Robot het meest geschikt voor grote gebouwen die met traditionele glazenwastechnieken risicovol zijn om te reinigen.

De reinigingsrobot bestaat uit een roterende borstel en vier kabels die aan connectiepunten op en eventueel onderaan een gebouw bevestigd zijn. Door het aangestuurde kabelsysteem, kan de robot in elke richting bewegen en oppervlaktes op verschillende hoogtes reinigen zonder menselijke handeling. Dit moet een duurzame oplossing zijn voor gebouwbeheerders en reinigingsbedrijven. 

Kite Robotics gaat de robotglazenwasser testen op het UT-gebouw de Spiegel, dat compleet van ramen is voorzien. 

Bekijk hieronder hoe de Kite Robot van Kite Robotics werkt.

Bron: Universiteit Twente | Foto: Universiteit Twente (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)