28-10-2015 16:17 | Door: Fitria Jelyta

Uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers blijkt dat ventilatie in gebouwen bijdraagt aan verbeterde cognitieve functies als beslissen, crisisbeheersing en informatieverwerking.

Het onderzoek toont aan dat werknemers in geventileerde gebouwen, met weinig vervuiling en CO2 in de lucht, 61 procent hoger scoren op cognitieve taken, zoals beslissen, crisisbeheersing en informatieverwerking.

De wetenschappers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health, SUNY Upstate Medical University en Syracuse University vergeleken de cognitieve testscores van werknemers in een zogenaamde 'groene binnenklimaten' met werknemers die zich in slecht geventileerde ruimtes bevonden. 

Volgens de onderzoekers hebben energiezuinige gebouwen vaak een hoge luchtdichtheid, waardoor werknemers gezondheidsrisico’s oplopen. Ventilatie is volgens de wetenschappers een oplossing voor de hoge luchtdichtheid van energiezuinige gebouwen. De ventilatie levert daarnaast een prettig binnenklimaat voor de werknemers op.

Gezond binnenmilieu

Ook andere wetenschappers doen onderzoek naar de effecten van het binnenklimaat op de gezondheid. In de Amerikaanse staat Minnesota is een modulair onderzoekslab geopend, waarin wetenschappers dit kunnen onderzoeken. De ruimtes van het lab zijn eenvoudig te transformeren tot werkruimtes, ziekenhuisspreekkamers, woonruimtes en slaapkamers. 

Bron: Harvard T.H. Chan School of Public Health | Foto: Phil Sexton, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)