28-10-2015 14:20 | Door: Fitria Jelyta

In de Zeeuwse plaats Sluiskil wordt de nieuwe toegangsweg naar het terrein van kunstmestproducent Yara voorzien van 300 ton asfalt, dat deels uit bodemas bestaat.

Dat meldt PZC. Het duurzame asfalt van aannemingsbedrijf Heros Sluiskil bestaat uit granova. Deze secundaire grondstof is gemaakt van bodemas, dat overblijft na het verbranden van huishoudelijk afval. Met dit materiaal zegt Heros primaire grondstoffen als zand en grind in beton te kunnen vervangen.

Op het terrein van kunstmestproducent Yara in Sluiskil wordt een proefvak met Heros granova-asfalt aangelegd. Samen met KWS Infra Roosendaal/Sas van Gent test Heros de secundaire grondstof als vervanging van toeslagmateriaal in asfalt. Het granova-asfalt van Heros bestaat gedeeltelijk uit hergebruikt asfalt.

Volgens het aannemingsbedrijf kan granova tot 50 procent aan primaire grondstoffen vervangen bij de productie van niet constructief beton zoals depotblokken, tegels, klinkers en vloerplaten. Daarnaast levert de toepassing van granova een CO2-reductie en besparing op productiekosten.

Duurzaam asfalt certificeren

Om granova te produceren, bewerkt Heros gecertificeerde AEC-bodemas in speciaal ontwikkelde installaties. Vervolgens wordt het bodemas opgeschoond en op juiste maat afgezeefd. Het aannemingsbedrijf zegt gecertificeerde granova te willen leveren voor de toepassing in asfalt. Verder ontwikkelt Heros andere bouw- en wegtoepassingen met granova. 

In Zeeland doen Nederlandse wetenschappers onderzoek naar bio-asfalt dat met een natuurlijk plakmiddel als vervanger voor aardolielijmstof is ontwikkeld. Het bio-asfalt uit lignine moet de rolweerstand van het asfalt verbeteren, waardoor de weg geluidsarmer wordt. 

Bekijk hier meer over de productie van Heros Granova.

Bron: PZC, Heros granova | Foto: NAVFAC, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)