29-10-2015 09:33 | Door: Fitria Jelyta

De Nelson Mandelabrug in Alkmaar is voorzien van een brugdek van 30 ton. Omdat het dek is gemaakt van lichte materialen, kost het minder energie om de brug te openen. 

Dat meldt Alkmaar Centraal. Bij het brugontwerp van Royal HaskoningDHV is rekening gehouden met de duurzame ambities van de gemeente Alkmaar. Zo bevat het brugdek licht composiet van glasvezel en kunststof. Volgens de ontwerpers is dit materiaal onderhoudsarm. 

Bovendien is er door gebruik van het lichte materiaal minder energie nodig om de beweegbare brug te openen en te sluiten.

€ 8,3 mln

Volgens de gemeente Alkmaar is de Nelson Mandelabrug de grootste composietbrug in Nederland. Naar verwachting is de nieuwe brug eind februari 2016 gereed voor gebruik.

De Nelson Mandelabrug verbindt het bedrijventerrein de Beverkoog met de N242 (Westerweg) in Heerhugowaard. De brug beschikt over een vrije doorvaarthoogte van 3,70 meter en bij opening 4,90 meter. In totaal investeerden de gemeente Alkmaar, de Provincie Noord-Holland en ondernemers € 8,3 mln in de brug.

Bron: Alkmaar Centraal, Gemeente Alkmaar | Foto: Gemeente Alkmaar (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)