07-03-2013 13:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Gebouwen verduurzamen is niet langer slechts een kostenpost. Groene kantoren leveren geld op door efficiënter gebruik van water en energie en verhoogde productiviteit van werknemers.

In een rapport wijst de World Green Building Council (WGBC) op de economische voordelen van duurzaam bouwen. Volgens het rapport hoeft het neerzetten van een groen gebouw, in tegenstelling tot de heersende gedachte, soms niet eens duurder te zijn dan het plaatsen van een conventioneel gebouw.

Toch kost meerderheid van de gebouwen met een duurzaamheidscertificering in de bouwfase tot 4 procent meer dan vergelijkbare conventionele gebouwen. Deze investeringen worden volgens de onderzoekers echter ruim terugverdiend door lagere gebruikskosten, productievere werknemers en hogere vastgoedwaarde.

Jane Henley, CEO van de WGBC: ‘Dit rapport bundelt data over duurzame gebouwen van over de hele wereld, en laat zien dat duurzaam bouwen duidelijke economische voordelen biedt.’

Verhoogde productiviteit

Een duurzaam gebouw springt efficiënter om met water en energie, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor de portemonnee van de eigenaar. Daarnaast blijken duurzame gebouwen hogere verkoop- en huurprijzen op te leveren omdat consumenten, werknemers en investeerders steeds milieubewuster worden.

Moeilijker meetbaar, maar heel belangrijk voor werkgevers, is de productiviteit van werknemers. Volgens het rapport zijn groene gebouwen goed voor de productiviteit en gezondheid van werknemers, vanwege onder andere betere ventilatie, meer daglicht en minder giftige stoffen in de werkomgeving. Als voorbeeld citeert het rapport een onderzoek onder callcentremedewerkers, die 6 tot 12 procent sneller werkten als ze uitzicht hadden op een groene omgeving.

Bron: edieEnergy

Foto: AtelierPRO via Flickr.com