29-10-2015 18:54 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse Ingenieursbureau ABT heeft een rekenmodule ontwikkeld die bouwers meer inzicht geeft over het isoleren van gebouwvloeren. De tool kijkt of extra isolatie gebouwen duurzamer maakt.

Dat meldt Cobouw. Met het rekenmodule kan ABT het weglaten van geïsoleerde gebouwvloeren voor verschillende situaties onderbouwen. Verder toont de methode aan dat de ondergrond van gebouwen in sommige gevallen evenveel warmte buffert als de isolatie van gebouwvloeren.

Om verblijfsruimten in gebouwen op de gewenste temperatuur te houden, kan de toepassing van een laagtemperatuurverwarming vaak energiezuiniger zijn dan isolatie. Het ontbreken van vloerisolatie op de begane grondvloeren en in keldervloeren, is volgens ABT ook niet altijd bezwaarlijk.

CO2-uitstoot

Het ingenieursbureau zegt met het rekenmodel geen kant-en-klare oplossing te geven voor de isolatie van gebouwvloeren. Bij vloeren die boven een (geventileerde) kruipruimte liggen en bij gebouwen met een aanzienlijke grondwaterstroming, adviseert ABT om wel te isoleren.

Volgens het ingenieursbureau blijkt het isoleren van vloeren niet altijd duurzaam te zijn. Zo is er bij de productie en het afbreken van het isolatiemateriaal sprake van een hoge CO2-uitstoot. Daarnaast is een hardere soort isolatiemateriaal nodig, wanneer het materiaal wordt belast. Ook dit leidt tot een grotere CO2-voetdruk. 

Bron: Cobouw | Foto: bownose, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)