30-10-2015 07:45 | Door: Fitria Jelyta

Vanaf 2017 start België met de vervanging van verlichting langs Vlaamse autowegen door LED's. Bij elke installatie die wordt vervangen of opnieuw wordt aangelegd, kiest Vlaanderen voor LED-verlichting.

De aanleg van LED-verlichting moet volgens Vlaams minister Ben Weyts niet alleen het verkeer veiliger maken, maar ook zichzelf terugverdienen. De nieuwe maatregelen gaan vanaf 2017 van start, in lijn met de vernieuwing van het Vlaams verlichtingscontract. 

Volgens technologiefederatie Agoria Vlaanderen is de terugverdientijd van investeringen in LED-verlichting 3 tot 5 jaar. “Doordat LED-verlichting met sensoren uitgerust is, kan de wegbeheerder de verlichting sturen, zo het energieverbruik verminderen en de veiligheid op onze wegen vergroten”, zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen, tegen LED Magazine.

Het Vlaamse wegennet telt momenteel 1.250.000 lichtpunten, waarvan slechts 5 procent met LED-verlichting is uitgerust.

Een voorbeeld van toepassing van LED-verlichting in Vlaanderen, is de Vlaamse fietsverbinding in Leuven. Deze verbinding is voorzien van dynamische LED-lampen, die oplichten wanneer een fietser nadert en dimmen wanneer de fietser passeert.

In deze nieuwe fietsverbinding met dynamische LED's heeft de Vlaamse regering via het Agentschap Wegen & Verkeer in totaal € 1,1 mln geinvesteerd.

Innovatieve lichtstad

In Nederland heeft de gemeente Eindhoven de bedrijven Philips en Heijmans geselecteerd om innovatieve verlichting in de lichtstad te ontwikkelen. Mogelijk vervangt het consortium tot 21.000 lichtmasten door LED-lampen. 

Bron: LED Magazine, De Standaard | Foto: Rich, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)