03-11-2015 09:05 | Door: Fitria Jelyta

De referentiewoningen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) laten professionals in de bouwsector zien hoe ze de vereiste energieprestaties kunnen behalen.

RVO.nl heeft de bekende RVO-referentiewoningen op nieuw laten doorrekenen. De woningen voldoen aan de nieuwe Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC)-eis van 0,4 of lager. De referentiewoningen bieden bouwers en ontwerpers ondersteuning bij het maken van de juiste afwegingen voor het behalen van de vereiste energieprestaties.

RVO.nl heeft de referentiewoningen ontwikkeld om de haalbaarheid en consequenties van de bouw en het ontwerp voor de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) inzichtelijk te maken.

Daarnaast gebruiken de overheid, corporaties, projectontwikkelaars, architecten, onderzoeksinstituten en adviesbureaus de referentiewoningen van RVO.nl om het effect van maatregelen en wijzigingen in de normen of bouwregelgeving inzichtelijk te maken.

Bijna energieneutrale gebouwen

De nieuwe woningen bestaan uit zes verschillende typen nieuwbouwwoningen met een EPC van 0,4 of lager. De referentiewoningen met een EPC van 0,4 worden gebruikt om berekeningen op te leveren met diverse basisvarianten als ventilatiesystemen en zonnepanelen.

Vanaf 2020 gaan Nederland en de Europese Unie bijna energieneutrale nieuwbouwwoningen realiseren. Hiervoor willen zij de energieprestatie van woningen en utiliteitsgebouwen regelmatig aanscherpen.  

Bron: RVO.nl | Foto: RVO.nl (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)