03-11-2015 10:25 | Door: Fitria Jelyta

Op het dak van het Afas Stadion in Alkmaar komen 1.725 zonnepanelen. Het stadion van AZ vermindert daarmee zijn CO2-uitstoot met 142 ton per jaar.

De zonnepanelen wekken jaarlijks 250.000 kilowattuur duurzame energie op en leveren een CO2-besparing van 142 ton per jaar. AZ zegt zo onder meer bij te dragen aan structureel diverse maatschappelijke projecten en verduurzaming. Zo ondersteunt het AZ GreenTeam de transitie van duurzame energie in Noord-Holland.

Voor de zonnepanelen op het dak van het stadion zijn hoofdaannemer Sunprojects en zonnepanelenfabrikant Hanergy verantwoordelijk. Het project wordt gefinancierd door Rabobank. Verder maakt het project gebruik van de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE), waarbij de gemeente Alkmaar en stichting Energy Valley ondersteuning bieden.

“Duurzaamheid speelt een belangrijke rol binnen de bedrijfsvoering van AZ”, zegt Robert Eenhoorn, directeur Algemene Zaken van AZ. “Met het aanbrengen van zonnepanelen maken we een nieuwe stap in de richting van een duurzaam stadion”.

Grootste zonnepanelenproject

In Den Haag komen 2.900 zonnepanelen op het dak van het Kyocera stadion van Ado Den Haag. Volgens de voetbalclub behoort de installatie tot een van de grootste gebouwgebonden fotovoltaïsche projecten in Nederland. 

Bron: AZ | Foto: Tilemahos Efthimiadis, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)