03-11-2015 15:38 | Door: Fitria Jelyta

Google heeft een groot database ontwikkeld die de milieu- en gezondheidseffecten van veelgebruikte bouwmaterialen toont. De database moet duurzame praktijken bevorderen in onder meer de bouwsector.

De Quartz database is ontwikkeld door Google in samenwerking met software- en adviesbureau Thinkstep, technologiebedrijf Flux, en non-profit organisatie Healthy Building Network (HBN). De database geeft een overzicht van de milieu- en gezondheidseffecten van veelgebruikte bouwmaterialen in gebouwen.

Met de database wil het consortium duurzame praktijken bevorderen in de architectuur, technische installaties voor gebouwen en de bouwsector. Zo kunnen bouwprofessionals informatie uit de database delen en praktische handelingen uitvoeren die de negatieve milieu- en gezondheidseffecten van gebouwen verminderen.

De database geeft toegang tot informatie over 100 veelgebruikte bouwmaterialen, zoals beton, gipsplaten en isolatiematerialen. De bouwproducten worden beoordeeld op materiaalsamenstelling en de effecten op het milieu en de gezondheid.

Duurzame bouwmaterialen kiezen

Volgens de initiatiefnemers moet de gebruiksvriendelijke database de keuze voor duurzame bouwmaterialen stimuleren: "Het Quartz project voorziet professionals van toepasbare milieu- en gezondheidsdata die ze efficiënt kunnen inzetten in bouwprojecten." zegt Drew Wenzel, Campus Design Technical Specialist bij Google. "Hierdoor is het mogelijk om vroegtijdig duurzame beslissingen te maken in het ontwerpproces". 

Bron: Thinkstep, Sustainable Brands | Foto: Adrian Libotean, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)