04-11-2015 09:14 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandse start-up Nnrgy Crops wil 3D-geprint biobeton maken met mortel uit olifantsgras. De duurzame betonelementen kunnen vervolgens in de woning- en civiele bouw worden toegepast.

Nnrgy Crops richt samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Cybe Construction en Concrete Valley een Living Lab op om lichtgewicht 3D-geprinte betonelementen uit biobased mortel van olifantsgras te produceren.

De start-up die op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom is gevestigd, zegt de biobased betontype zo te ontwikkelen dat het geschikt is voor 3D-printtechnieken. Het 3D-geprinte biobeton is bedoeld voor toepassing in de woning- en civiele bouwsector.

Volgens Nnrgy Crops bestaat de duurzame mortel uit een mengsel van bestanddelen, waarvan de winning zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu. Verder is het mengsel goed verwerkbaar, snel verhardend en heeft het goede constructieve eigenschappen, stelt de start-up.

Lokaal en vormvrij bouwen

De combinatie van de biobased mortel en 3D-printtechniek moet het mogelijk maken om lokaal en vormvrij te bouwen. Nnrgy Crops zegt dat de techniek constructies moet leveren die voorheen niet haalbaar of zeer kostbaar waren.

Voor de realisatie van het Living Lab, hebben de initiatiefnemers een bijdrage ontvangen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Om welk bedrag het gaat, is onbekend. Naar verwachting duurt het project twee jaar.

De TU/e heeft onlangs een 3D-betonprinter in gebruik genomen. De universiteit zegt samen met de bouwsector kennis te ontwikkelen om herbruikbare betonproducten te printen. 

Bron: Green Chemistry Campus, NNRGY Crops | Foto: David Wright, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)