04-11-2015 09:45 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Rotterdam heeft een proeftuin geopend voor bouwen op het water. Die moet bijdragen aan de stedelijke klimaatadaptatie en de ontwikkeling van slimme groene havens van Rotterdam.

De Aqua Dock in de Dokhaven van RDM Rotterdam biedt een innovatieve en experimentele test-, demonstreer- en productieomgeving voor drijvend bouwen. Zo kunnen bouwprofessionals nieuwe technieken, producten en prototypes ontwikkelen, zoals drijfsystemen, drijvende keringen, een drijvende kas, maar ook drijvende woningen, kantoren en een hotel.

De experimenteerlocatie van Aqua Dock bestaat uit een drijvende bouwsteiger, waaraan waterkavels zijn bevestigd. Daarop kunnen professionals verschillende experimenten met drijvende gebouwen uitvoeren. De eerste huurder binnen Aqua Dock is het consortium Houtdok, onder leiding van onderzoeksinstituut TNO.

“Hier op RDM Rotterdam, in het hart van het Rotterdam Innovation District, is Aqua Dock een prachtig resultaat van het delen van kennis, het samen innoveren en het tot stand brengen van onverwachte crossovers”, zegt Adriaan Visser, wethouder financiën, organisatie, haven, binnenstad en sport.

Slimme groene havens

Aqua Dock is ontwikkeld in een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en het RDM Centre of Expertise (RDM CoE) van Hogeschool Rotterdam. De gemeente en het havenbedrijf zijn verantwoordelijk voor de aanleg en exploitatie van Aqua Dock. RDM CoE zorgt voor de aansluiting op kennis, onderwijs en onderzoek. 

Volgens de Rotterdamse gemeente moet het project een belangrijke rol vervullen bij het bereiken van de duurzame ambities op het gebied van stedelijke klimaatadaptatie en slimme groene havens.

De gemeente Rotterdam heeft eerder het eerste drijvende eiland onthuld. In het project Drijvend Groen werkt de gemeente samen met Rijkswaterstaat en het bedrijf Urban Green om onder meer de waterkwaliteit in de stadshavens te verbeteren en de vispopulatie te laten groeien. 

Bekijk hier meer over de Aqua Dock in Rotterdam.

Bron: RDM Rotterdam, Port of Rotterdam | Foto: Roy Borghouts (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)