05-11-2015 15:58 | Door: Fitria Jelyta

Op het nieuwe Houtdok in de onlangs geopende Aqua Dock in Rotterdam test TNO innovaties die de levensduur van houtconstructies in de waterbouw verlengen.

Samen met de Hogeschool Rotterdam en verschillende bedrijven laat TNO in de Rotterdamse Aqua Dock zien hoe degradatie van houtconstructies op het water kan worden voorkomen. Hiervoor test het onderzoeksinstituut op het nieuw geopende Houtdok slimme innovaties die de levensduur van hout in de waterbouw aanzienlijk verlengen.

Volgens TNO is hout het meest kwetsbaar op plaatsen waar lucht en water elkaar ontmoeten. De TNO-innovaties moeten hier bescherming tegen bieden. Een van de innovaties die het instituut onderzoekt, is de zogeheten ontwateringsplaat, die water afvoert dat anders tussen de elementen van de houtconstructies blijft staan.

Daarnaast test het instituut biobased coatings die op basis van hernieuwbare grondstoffen zijn geproduceerd. TNO test de duurzaamheid van de coatings door deze bloot te stellen aan het klimaat op het water.

houtdok TNO

Duurzaam hout testen

TNO gaat in de toekomst samen met de deelnemende bedrijven en de Hogeschool Rotterdam andere vernieuwende oplossingen voor hout in de waterbouw op het Houtdok testen, zoals het gebruik van duurzaam geproduceerde houtsoorten. 

Bron: TNO | Foto: TNO (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)