06-11-2015 07:41 | Door: Fitria Jelyta

In de Zwitserse stad Lausanne verrijst het tweede verticale bos van Italiaans architectenbureau Stefano Boeri Architetti. De nieuwe woontoren krijgt 24.000 planten en moet bijdragen aan de ontwikkeling van de lokale ecologie.

Dat meldt Inhabitat. De Italiaanse architect Stefano Boeri is verantwoordelijk voor het ontwerp van La Tour des Cedres. Het ontwerp is gebaseerd op Boeri's eerdere ontwerp van het verticale bos in Milaan. Het 117 meter hoge gebouw met 36 verdiepingen krijgt 24.000 planten, waaronder honderd cederbomen van vier verschillende soorten.

Met dit gebouw in de Franstalige stad Lausanne wil de architect de lokale ecologie en het stadsklimaat verbeteren. Door de productie van zuurstof en het absorberen van CO2-uitstoot, zorgt de nieuwe cedertoren voor een verbeterde stedelijke luchtkwaliteit. 

Het architectenbureau bouwt de groene toren in samenwerking met het Zwitserse bouwbedrijf Bernard Nicod en landbouwkundige Laura Gatti. Naar verwachting starten de werkzaamheden in 2017.

Kavel P15 Ravel

Energiezuinige toren

Het eerste verticale bos van Boeri, Bosco Verticale, staat in Milaan. De torens van 110 meter en 76 meter hoog beschikken over duizend bomen en een integraal energiesysteem van het Nederlandse ingenieursbureau Deerns. Dit systeem moet het energieverbruik van Bosco Verticale met 20 procent verminderen ten opzichte van andere woontorens.

In Nederland ontwikkelt OVG Real Estate en architectenbureau MVRDV het multifunctionele gebouw kavel P15 Ravel op de Zuidas in Amsterdam. Het gebouw met ruime balkons krijgt veel beplanting. Zo combineert het de kwaliteit van wonen in het groen met de centrale locatie van de stad. 

Bron: Inhabitat | Foto: Luca Nebuloni, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)